Hamilelikte Kabak Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Hamilelikte Kabak Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Kabak Çekirdeği

Hamilelik sürecinde kabak çekirdeğinin faydalarını biliyor musunuz? Uzmanlar, kuru yemişlerin bolca ve sık tüketilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir. Bu makalede, hamilelikte kabak çekirdeğinin faydaları hakkında detaylı bilgiler bulacaksınız.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  • Kabak çekirdeği önemli bir bağırsak kurdu düşürücüdür. Tuzsuz tüketildiğinde, tenyanın dökülmesine yol açar. Bu sorun için çocuklarda 40 gram, yetişkinlerde ise 100 gram tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir.
  • Kabak çekirdeğinin esas mucizesi prostat büyümesi (BPH) ile ilgilidir. Kabak çekirdeğinin BPH'yi azalttığı ve önlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • BPH ile ilişkili oluşabilecek idrar yolu bozukluklarına da yararlıdır. Bu etki, fitosterol adı verilen bir madde sayesinde olur. Kabak çekirdeği karotenoid içerir. Yapılan araştırmalar, karotenoidden zengin beslenen erkeklerin BPH riskinin daha az olduğunu göstermektedir.
  • Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. İçerdiği E vitamini ile hücre zarının oksidatif bozulmasını önler.
  • Sağlıklı hücreler, kanserde önemli bir rol oynar.
  • E vitamini, yaşlanmayı ve yaşlılık etkilerini azaltır. Lif içeriği de kanserle ilişkilidir. Lifli gıdalar kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Su tutarak şişerek tokluk hissi verir. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışır hem de rejim yapmış olursunuz.
  • Kabızlığı önler, bu da antioksidanların yani kansere neden olan maddelerin bağırsaklarda daha az kalmasına neden olur ve bu da kanser riskini azaltır.
  • Kabak çekirdeği; mineraller, esansiyel yağlar ve proteinler açısından zengindir. Ayrıca kemikler ve iştah için önemli olan çinko içerir. Bir miktar kabak çekirdeği, günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacının hepsini, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacının hepsini karşılar.
  • Omega 3 ve omega 6 içeriği beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Zihinsel gelişimi olumlu etkiler. Arginin adlı amino asit sayesinde nitrit oksit oluşumu ile damarların esnemesi, ereksiyon ve kalp problemlerinde kullanıma potansiyel sağlar. Bu alanda ilaç yapım çalışmaları devam etmektedir.
  • Fosfor içerir. Fosfor, kemik oluşumuna yardımcı olur ve böbrek fonksiyonlarını düzenler.
  • Sağlıklı kemikler kemik kanseri riskini düşürür. Özellikle erkeklerde belli yaş sonrası oluşan kemik erimesini önler veya azaltır.
  • Doymamış yağ oranı yüksek olduğu için kan içindeki trigliseridi düşürür; yani kolesterol sorunlarının çözülmesine yardımcı olur. Yine fitosterol maddesi sayesinde damar sağlığına fayda sağlar.

Hamilelikte Artan Besin İhtiyaçları

Hamilelikte kalsiyum, demir, protein, C vitamini, folik asit ve posa gibi besin maddelerine olan gereksinim artar. Bu nedenle, beslenme düzeninde bu besinlere daha fazla yer verilmelidir. Bu hassas dönemde, besinlerin hazırlanma, pişirilme ve saklanma koşullarına dikkat edilerek sağlıklı besinler tüketilmeli ve yasaklı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hamilelikte su ihtiyacı da artar. Kabızlık, basur oluşumu ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla günlük 2.5 litre su içilmelidir.

Hamilelikte Hangi Besin Öğelerine Gereksinim Artar?

Demir, kalsiyum, protein, folik asit ve C vitamini gibi besin maddeleri hamilelikte daha fazla ihtiyaç duyulan maddelerdir. Demir, kırmızı kan hücresinin yapısına girer ve oksijen taşınmasında görevlidir. Demir eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, isteksizlik, baş dönmesi, iştahsızlık, solukluk ve üşüme gibi belirtilerle kendini gösteren kansızlık görülür.

Gebelikte Demir Gereksinimi Neden Artar?

Demir, vücuda oksijen taşıyan kanda yer alan hemoglobin yapımında önemli bir mineraldir. Demir, aynı zamanda kaslara da oksijen taşır ve kasların fonksiyonlarını düzenli bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Işınbike

12 Temmuz 2024 Cuma

Hamilelikte kabak çekirdeğinin bağırsak kurdu düşürücü özelliği gerçekten işe yarıyor mu? Tenya sorununu yaşayan biri olarak tuzsuz kabak çekirdeği tükettim ama tam sonuç alamadım, acaba yeterince tüketmedim mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Işınbike hanım, kabak çekirdeğinin bağırsak kurdu düşürücü özelliği bazı insanlar tarafından bilinir ve kullanılır. Ancak tıbbi olarak kesin bir çözüm sunmayabilir. Tenya gibi parazit sorunları için doktorunuza başvurmanız en doğrusudur. Uzman bir doktor size en uygun tedavi yöntemini önerecektir. Kabak çekirdeği tüketimi destekleyici olabilir ama tam bir tedavi yerine geçmez.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çintmesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çintmesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabağın Faydaları ve Kullanımı

Kabağın Faydaları ve Kullanımı

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır mı?

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır mı?

Güncel

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri