Kabak, bol lifli bir meyve olup, kabakgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi farklı türler de aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir. Vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlar ve sinir yatıştırıcı özelliği vardır. Kabak, besin değeri yüksek bir bitkidir ve değerini yitirmemesi için buğulama yöntemi ile pişirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca çiğ olarak salatalarda da tüketilebilir. Balkabağı Balkabağı, tatlı yapımı için sıkça tercih edilen bir bitkidir ve kış kabağı olarak da bilinir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır ve mineral ile vitamin içeriğiyle sağlığa ciddi anlamda katkıda bulunur. Balkabağının faydaları şunlardır:
Sakız Kabağı Sakız kabağı, silindir biçimde, yeşil ya da sarı kabukludur. İç kısmı beyaz renktedir. Yemeklik olarak sıkça kullanılan sebzelerden biridir. Köfte, dolma ve farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir. Ayrıca tatlı ve turşu yapımında da kullanılabilir. Sakız kabağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Helvacı Kabağı Helvacı kabağı, küre şeklinde olan bir kabak türüdür. Sarımtrak ya da kırmızımtırak bir renge sahiptir. İç kısmı sarı ya da turuncudur ve daha çok tatlı şeklinde hazırlanarak tüketilir. Helvacı kabağı da diğer kabak türlerinde olduğu gibi aynı faydalara sahiptir. Su Kabağı Su kabağı, kabakgillere ait olan tek yıllık bir bitki türüdür ve halk arasında asma kabağı olarak da tanımlanır. Farklı şekil ve boyutlarda olabilir. Sap kısmı dar, alt kısmı ise oldukça tombuldur. Eski yıllarda içi boşaltılarak süs amaçlı su kabı olarak kullanılmıştır ve bu nedenle bu ismi almıştır. Ayrıca saz yapımında da kullanılmaktadır. Daha çok süs olarak kullanılsa da bazı yerlerde yemek yapımında da kullanılmaktadır. |