Kabak Çeşitleri Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Kabak Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Kabak, bol lifli bir meyve olup, kabakgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi farklı türler de aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir. Vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlar ve sinir yatıştırıcı özelliği vardır. Kabak, besin değeri yüksek bir bitkidir ve değerini yitirmemesi için buğulama yöntemi ile pişirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca çiğ olarak salatalarda da tüketilebilir.

Balkabağı

Balkabağı, tatlı yapımı için sıkça tercih edilen bir bitkidir ve kış kabağı olarak da bilinir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır ve mineral ile vitamin içeriğiyle sağlığa ciddi anlamda katkıda bulunur. Balkabağının faydaları şunlardır:
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Lifli içeriği ile sindirim sisteminin aktif çalışmasını sağlar. Hazımsızlık gibi sindirim problemlerine karşı iyi gelir.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Kan basıncını artırıcı, kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.
  • Depresyona karşı iyi gelir.
  • Yaşlanma sürecini uzatır.
  • Enfeksiyon hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • Kalorisi düşük olduğu için zayıflama programlarında kullanılabilir.
  • Peptik ülsere karşı iyi gelir.
  • Astım ataklarını hafifletici etkisi vardır.
  • Kemik sağlığını destekler.
  • Cilt sağlığı için çok faydalıdır. Cildi nemlendirir, cilt kuruluğuna karşı iyi gelir. Gözenekleri açarak cildin nefes almasını sağlar. Ciltte oluşan lekelere, sivilceye, siyah noktaya ve akneye karşı iyi gelir. Balkabağının cilde olan faydalarından yararlanmak için maske şeklinde uygulanabilir.

Sakız Kabağı

Sakız kabağı, silindir biçimde, yeşil ya da sarı kabukludur. İç kısmı beyaz renktedir. Yemeklik olarak sıkça kullanılan sebzelerden biridir. Köfte, dolma ve farklı şekillerde yemek olarak hazırlanabilir. Ayrıca tatlı ve turşu yapımında da kullanılabilir. Sakız kabağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir.
  • Kilo vermek isteyenlerin mutlaka tercih etmesi gereken sebzelerden biridir.
  • Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır.
  • Göz sağlığı için faydalıdır. Özellikle körlüğe neden olan katarakt hastalığına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Kemik sağlığını destekler, kemikleri birçok hastalığa karşı korur.
  • Prostat için faydalıdır. Prostat cinsel isteği azaltır ve idrar sorunlarına yol açabilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Antioksidan içeriği ile cilt sağlığına katkıda bulunur.
  • Serbest radikallere karşı mücadele etmeyi kolaylaştırır.
  • Saçlarda kırılmayı engeller.
  • Kan basıncı problemlerine karşı iyi gelir.

Helvacı Kabağı

Helvacı kabağı, küre şeklinde olan bir kabak türüdür. Sarımtrak ya da kırmızımtırak bir renge sahiptir. İç kısmı sarı ya da turuncudur ve daha çok tatlı şeklinde hazırlanarak tüketilir. Helvacı kabağı da diğer kabak türlerinde olduğu gibi aynı faydalara sahiptir.

Su Kabağı

Su kabağı, kabakgillere ait olan tek yıllık bir bitki türüdür ve halk arasında asma kabağı olarak da tanımlanır. Farklı şekil ve boyutlarda olabilir. Sap kısmı dar, alt kısmı ise oldukça tombuldur. Eski yıllarda içi boşaltılarak süs amaçlı su kabı olarak kullanılmıştır ve bu nedenle bu ismi almıştır. Ayrıca saz yapımında da kullanılmaktadır. Daha çok süs olarak kullanılsa da bazı yerlerde yemek yapımında da kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balkabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çekirdeği Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çekirdeği Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kabak Tarifi ve Malzemeleri