Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması

Kabak çiçeği, sürekli açan bir çiçek değildir. Sabah güneşi ile açar ve öğlene kadar çiçekleri geri kapanır. Kabak çiçeğini elde etmek için sabahın erken saatinde toplanması gerekir. Kabak çiçeği dolması yaparken dikkat edilecek en önemli unsur, çiçeklerin iyi bir şekilde yıkanmasıdır. İçerisinde bulunan tüylü kısımları yıkayarak çıkartmak gerekir; aksi halde ağızda kötü bir tat bırakabilir.

Kabak Çiçeği Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 20-25 adet kabak çiçeği
  • 250 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet orta boy olgun domates
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı bulgur
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 şeker kaşığı karabiber

Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle, yanmaz tabanlı bir tavanın içerisine kıymayı ilave edelim ve kavuralım. Kavrulan kıymanın içerisine eklenecek olan kuru soğanın kabuklarını soyalım ve ince yemeklik şekilde doğrayalım. Doğradığımız kuru soğanları kıymanın içerisine alıp kavurmaya devam edelim. Kıyma ile soğan iyi bir şekilde kavrulduktan sonra sivri biberleri çok ince olacak şekilde doğrayalım ve yağ ile tavanın içerisine ilave edip karıştıralım. Karıştırılan malzemelere baharat ve tuz ilavesi yapıp harmanlayalım.

Domatesin kabuklarını soyalım ve minik küpler şeklinde doğrayalım. Doğranmış domatesleri de tavanın içerisine alıp karıştıralım. Bir yemek kaşığı domates salçası ile biber salçasını da malzemenin içerisine ilave edelim. Bir diş sarımsağı rende yapalım ve harcın içerisine katalım. Ardından nar ekşisini ve karabiber ekleyelim. Bulgur ile pirinci bol su ile yıkayalım ve harcın içerisine ilave edip bir güzel karıştıralım.

İtinalı şekilde karıştırılmış olan dolmanın iç harcını bir kenara alalım ve kabak çiçeklerini hazırlamaya geçelim. Yıkanmış ve temizlenmiş olan kabak çiçeklerini doldurmak için suyunu süzdürüp bu işlemi yaparken dikkatli olmaya özen gösterelim. Bir tane kabak çiçeği alalım ve iç kısmını hafif şekilde açıp içerisine birer yemek kaşığı iç harçtan ilave edelim.

İç kısımları doldurulan kabak çiçeklerinin ağız kısımlarını birbirine yapıştıralım ve tencerenin içerisine dizelim. Bütün kabak çiçeği dolmalarını tencereye dizdikten sonra tencerenin kenarından bir su bardağı sıcak su ilavesi yapalım ve tencereyi ocağın üzerine alalım. Orta harlı ateşin üzerinde kabak çiçeği dolmalarını pişirelim. Yaklaşık 15-20 dakika kadar pişmesi yeterli olacaktır. Pişmiş olan kabak çiçeği dolmalarını ocağın üzerinden alalım ve dinlenmesi için bir bezin arasına saralım. 5 dakika kadar dinlendirelim ve beş dakika sonra servis tabaklarına kabak çiçeği dolmalarını alıp sunum yapalım.

Ekstra Bilgiler

Kabak çiçeği dolması, Ege ve Akdeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Genellikle yaz aylarında yapılan bu dolma, zeytinyağlı olarak da hazırlanabilir. Eğer zeytinyağlı yapmak isterseniz, kıyma yerine 1 su bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık kullanabilirsiniz. Ayrıca, iç harcına 1 tatlı kaşığı kuru nane ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ersu

23 Temmuz 2024 Salı

Sabah erken kalkıp kabak çiçeklerini toplamak gerçekten bu kadar zor mu? Ayrıca, iç harcını hazırlarken soğan ve biberleri kavurma sürecinde ne kadar süre beklemem gerekiyor? Kabak çiçeklerini doldururken çok hassas davranmak gerektiğini söylemişsiniz, bu işlemde çiçeklerin zarar görmemesi için özel bir teknik var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ersu,

Kabak çiçeklerini toplamak gerçekten erken saatlerde yapıldığında daha kolay ve verimli olur çünkü çiçeklerin en taze olduğu zaman sabah saatleridir. Ancak bu iş biraz zahmetli olabilir, özellikle sabah erken kalkmak zor geliyorsa.

Soğan ve biberleri kavururken genellikle orta ateşte 5-7 dakika kadar beklemeniz yeterli olacaktır. Soğanların pembeleşip biberlerin yumuşaması, harcın lezzetli olması için yeterlidir.

Kabak çiçeklerini doldururken hassas davranmak gerçekten önemlidir. Çiçeklerin zarar görmemesi için dolgu işlemini yaparken küçük bir kaşık kullanabilir ve çiçeğin yapraklarını nazikçe açarak iç malzemeyi doldurabilirsiniz. Ayrıca, çiçeklerin sap kısmını da dikkatlice tutarak işlemi daha kolay hale getirebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur, iyi şanslar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kabak Çekirdeği Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çekirdeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Peynirli Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Peynirli Kabak Tarifi ve Malzemeleri