Balkabağı, Ekim ayı girer girmez tezgâhlarda yerini alan, özellikle kış mevsiminin en sağlıklı ve en lezzetli meyve çeşitlerinden biridir. Sevimli görüntüsü, muhteşem rengi ve enfes tadıyla kış mevsimi boyunca sofralara ayrı bir lezzet katmaktadır. Balkabağını, tatlı haricinde yemek yapımında da kullanarak tüketebiliriz. Böylelikle bu lezzetli ve oldukça besleyici gıdadan çok daha fazla yararlanmış oluruz. Balkabağının anavatanı olan Amerika'da, çeşitli boylarda oyulan dekoratif amaçlı kullanılan balkabakları özellikle Cadılar Bayramı'nın sembolüdür. Avrupa'da, Halloween'de ve Amerika'da balkabaklı tartlar ve kekler yapılmaktadır. Türkiye'de ise balkabağı tatlısı yapılır ve özellikle yılbaşı sofralarının vazgeçilmezidir. Bazı ülkelerde ve Türkiye'de genelde balkabağı tatlı yapımında kullanılırken, Batı mutfağında ise balkabağı tuzlu yemek tariflerinde de kullanılır. Aslında Türk mutfağında balkabağının çok uzun senelerdir tuzlu yemekleri yapılır. Balkabağı dolması, Osmanlı saray mutfağına has olan klasik bir tuzlu balkabağı yemeği tarifidir. Anadolu'da balkabağı kullanılarak yapılan çeşitli birçok yöresel lezzet vardır. Yazın son ayında balkabağı ile yapılan çeşitli birçok yemek tarifleri yer alır. Balkabağı, kalori ve yağ oranı oldukça düşük, lif bakımından oldukça zengin bir meyve türüdür. Lifler, bağırsakların çok daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar, hazmı kolaylaştırır. Balkabağı ayrıca B, A ve C vitaminleri, demir, potasyum, çinko, fosfor, sodyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Çinko kemik yoğunluğunu artırır, demir ise kansızlığı önler. Balkabağı Yemeği Malzemeleri
Balkabağı Yemeği Nasıl Yapılır? Oldukça lezzetli ve besleyici bu yemeği yapmak için öncelikle kuru soğanların kabuklarını soyun ve küp doğrayın. Doğramış olduğunuz kuru soğanları tavada zeytinyağı ile pembeleşinceye dek kavurun. Daha sonra kuzu etini kuşbaşı olacak şekilde doğrayın. Doğramış olduğunuz etin üstüne karabiber ve tuzu da ilave ederek iyice karıştırın. Tava içinde kavrulmakta olan et ve soğanların üstüne sıcak suyu da ilave ederek kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar 45 dakika pişirin. Daha sonra küp doğranmış balkabağını, limon suyunu, doğranmış domatesi ve nohudu tavadaki karışıma ilave ederek 30 dakika kadar pişirin. Daha sonra maydanozları ince kıyın ve servis tabağına almış olduğunuz balkabağı yemeğinin üzerine serpin. Afiyet Olsun. |