Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kabak Yetiştiriciliği

Kabak Yetiştiriciliği

Kabak yetiştiriciliği, kumlu ve çok ağır olan topraklar dışındaki tüm topraklarda yapılabilir. İyi ürün alabilmek için derin, geçirgen ve su tutma kabiliyeti iyi olan topraklar ile organik ve mineral bakımından zengin topraklar kullanılmalıdır. Toprağın PH seviyesi 6 - 7 civarında olmalıdır. Kumlu topraklara da çiftlik gübresi ya da ticari gübre kullanarak kabak yetiştiriciliği yapılabilir.

Kabak ekiciliği


Ekim, dikim sürecinden önce bir ya da iki kez toprak işlenir, tırmık geçirmek sureti ile tarla tesfiye edilir sonrasında toprağın sıcaklığı 10 - 12 dereceyi bulduğunda ekim, dikim işlemi yapılabilir. Yetiştirme kaplarına birer tohum ekilir. Fideler dikim işleminden bir gün önce topraklı olarak dikilebilsin yetiştirme kapları sulanır. Esas yetişecekleri yere dikilebilmesi 4 - 5 yapraklı oldukları dönemde olur. Toplu halde büyüyen ve kol atmayan kabak fideleri sıra araları 60 ile 80 cm bırakılarak ve sıra üzeri 50 ile 60 cm aralık mesafe ile dikilir. Kabak ışıktan çok hoşlanan bir bitkidir. Gölgeli yerler ve ağaç altları kabak yetiştiriciliği için uygun değildir. Gölgeli yerlerde yetiştirilmeye çalışılan kabak narin bir yapıda olur ve bitkinin üzerinde dişi tohum oluşma ve meyve bağlama oranı düşer. Yazlık çeşitlerde yaklaşık 100 gün, kışlık çeşitlerde 180 ile 200 gün arası vegatasyon süresi vardır.

Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşitler oldukları için sıra araları 240 - 300 cm, sıra üzeri ise 60 - 140 cm olarak dikilmesi gerekir.

Kabak yetiştiriciliği gübreleme: Kabaklar toprakta organik besin maddelerinin fazla olmasını sever. Dekarlık araziye 3 ile 4 ton arasında yanmış çiftlik gübresi sonbahar aylarında ya da ekim işleminden bir ay sonra verilmelidir. Ticari gübre ise 25 / 30 kg da %33 amonyum nitrat, 20 - 25 kg da TSP ya da DAP, 20 kg potasyum sülfat ve çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanlarda ise CAN gübresi verilir.

Kabak yetiştiriciliği bakımı: Yabancı otlar ile mücadele en önemli konulardan biridir. Yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılır ve 2 ile 3 hafta aralar verilerek 3 ile 4 çapa yapılır. Çapa yapmak hem yabancı ot temizliği için hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurulması amacı ile yapılır.

Kabakta ilk döller görülünceye kadar sulamadan kaçınmak gerekir. Eğer kurak bir dönem ise aşırıya kaçmadan su verilebilir. İlk meyveler görüldükten itibaren sulama işlemi önem kazanır. Kabak çok hızlı büyüdüğü için sulama oldukça sık aralıklar yani 3 ile 4 gün aralıklarla yapılması bitkinin gelişimine ve veriminin artmasına fayda sağlar. Susuzluğun anlaşılması için sabah ve akşam saatlerinde yapraklarına bakmak yeterli olacaktır.

Kabak yetiştiriciliği hasat: Yazlık kabaklarda hasat yapma zamanı kabağın 15 - 20 cm e ulaşması ile olur. Hasadı günlük olarak sabah ya da akşam saatlerinde yapmaya dikkat etmek gerekir. Hasat süresini uzatmak için yaşlı yapraklar kesilerek normal bakım işlemlerine devam edilebilir Böylece bitki başına 2 ile 4 kg arasında ve dekar başına ise 5 ile 8 ton arasında ürün alınabilir. Kışlık kabaklar ve kestane kabaklarında hasat bitki üzerinde yapraklar kuruyana kadar yapılmaz.
Son Güncelleme : 21.01.2024 17:43:05
Kabak Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kabak Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kabak Yetiştiriciliği"
İyi günler biz çoğu zaman tarımla geçimimizi sağlıyoruz. Sebze ve kabak yetiştiriciliği yapıyoruz. Fakat bu sene kabaklarımız istediğimiz gibi yetişemediler. Yerini mi sevmedi bilmiyorum ama küçük küçük oldular hiç büyümediler Acaba güneşi yeterince alamadılar mı? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Hüseyin Gazi . 02.09.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak ...
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir kolestero...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman hem sağlık hem de temizlik açısından bize b...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güzel bi...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 gra...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içeresinde etli meyve kısmı bulunur ve burada birçok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 gram...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori?
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapıl...
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir.  Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024