Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Günümüzde fırınların yaygın olarak kullanılması, yemeklerin homojen bir şekilde pişirilmesine olanak tanıyarak lezzetlerini artırmıştır. Fırında kabak dolması, tencerede pişirilen kabak dolmasına göre daha lezzetlidir. Özellikle organik köy kabağı kullanılarak yapılan fırında kabak dolması, taze pide eşliğinde eşsiz bir lezzet sunar. Bu makalede, fırında kabak dolmasının nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde anlatacağız.

Fırında Kabak Dolması Malzemeleri

  • 1 kg kabak
  • 1 Türk kahve fincanı pirinç
  • 100 gr dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Bir tutam taze nane
  • Bir tutam maydanoz

Fırında Kabak Dolması Yapımı

Kabakların içini, bütün olarak doldurabileceğiniz gibi, eşit parçalara bölerek de doldurabilirsiniz. Kabakların yüzeyleri kazınarak, uçları kesilip ve içleri boşaltılmalıdır. Ardından bir kap içerisine kabaklar konulup, batacak miktarda su eklenip, bir tatlı kaşığı tuz ilave edilerek karıştırılmalıdır. Kabakları su içerisinde 30 dakika kadar bekletiniz. Kabaklar doldurulurken sadece suyu süzülerek alınmalıdır; kesinlikle yıkanmamalıdır.

Domateslerin iki tanesi, sarımsak ve soğan yemeklik olarak doğranmalıdır. Diğer domates ise kabak uçlarına kapak yapılacaktır. Maydanoz ve taze nane ince ince doğranmalıdır. Pirinç mutlaka yıkanarak süzülmelidir. Fırın tepsisi sıvı yağla yağlanmalıdır.

Yoğurma işlemi yapılacak kabın içerisine pirinç, kıyma, sarımsak, soğan, iki yemek kaşığı zeytinyağı, doğranmış domates, kimyon, karabiber, pul biber, taze nane, maydanoz ve tuz konulacak ve iyice yoğrulmalıdır. Hazırlanan kabakların içleri harcı taşmadan doldurularak, ince doğranmış domatesler kapak olarak konmalıdır. Doldurulan kabaklar tepsiye güzelce yerleştirilmelidir. Bir kase içerisine domates salçası, tuz ve bir su bardağı kaynar su eklenerek dolma sosu hazırlanmalı ve tepsideki kabakların üzerinde gezdirerek dökülmelidir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika arasında pişirilmelidir.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

  • Kabak dolmasının daha lezzetli olması için organik kabak tercih edebilirsiniz.
  • Pirinci önceden hafif haşlayarak dolmanın iç harcının daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Dolmanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek farklı bir lezzet katabilirsiniz.
  • Kabakların içini çıkardıktan sonra çıkan iç kısmını atmayıp, çorba yapımında kullanabilirsiniz.

Fırında kabak dolması, hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemektir. Doğru malzemeler ve uygun pişirme teknikleri ile bu yemeği hazırlayarak sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tara

25 Temmuz 2024 Perşembe

Pirinçi önceden haşlamak gerçekten dolmanın iç harcının daha iyi pişmesini sağlıyor mu? Bu yöntemi deneyen var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tara,

Pirinçi önceden haşlamak, dolmanın iç harcının daha iyi pişmesini sağlayabilir. Bu yöntem, dolmanın pişme süresini kısaltır ve pirinçlerin daha yumuşak olmasını sağlar. Ancak, bazı kişiler dolma yaparken pirinci direkt olarak kullanmayı tercih ederler ve bu da gayet lezzetli sonuçlar verebilir. Her iki yöntemi de deneyip hangisinin damak zevkine daha uygun olduğunu görebilirsin. Deneyen birçok kişi var ve her iki yöntemin de kendine göre avantajları bulunuyor. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Diyet Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Su Kabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Su Kabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Kabak Graten Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Kabak Graten Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Yağının Faydaları Nelerdir?

Kabak Yağının Faydaları Nelerdir?

Kabak Graten Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Graten Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Kabak Tarifi ve Malzemeleri