Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması

Kıymalı kabak dolması, Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır. Özellikle yaz mevsiminde taze kabaklarla yapılan bu yemek, kış mevsiminde de rahatlıkla hazırlanabilir. Kabak sebzesi, her mevsim marketlerde bulunabilen kolay erişilebilir bir sebzedir. Kıymalı kabak dolması, hem ara sıcak olarak hem de ana yemek olarak sunulabilecek bir yemektir. Yanında sadece salata veya yoğurt ile sunum yapabileceğiniz kıymalı kabak dolması, doyurucu özelliği fazla olan bir sebze yemeğidir.

Malzemeler

  • 1 kg dolmalık kabak
  • Yarım kilo dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı acı biber salçası
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 2 adet domates

Hazırlık ve Yapılış Aşamaları

Kıymalı kabak dolması için öncelikle kıymayı geniş bir kabın içerisine alın. Üzerine iki adet kuru soğanı rendeleyip ekleyin. İki adet domatesin kabuklarını soyun ve yemeklik doğrayarak kıymalı harcın içerisine ilave edin. Domateslerin üzerine tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Bir su bardağı pirinci bol su ile yıkayın ve suyunu süzdürün. Suyu süzülen pirinçleri kıymalı harcın içerisine ekleyin ve karıştırın. Sıvı yağı ve eritilmiş margarini de iç harcın içerisine ilave edin. Diğer taraftan maydanozu ve dereotunu yıkayıp ince kıyım yapın. Doğranmış olan malzemeleri de kıymalı kabak dolması harcının içerisine ilave edip karıştırın. Tüm malzemeleri ekledikten sonra iç harcı hafifçe yoğurun.

Kabakların dış kısımlarını kabak soyacağı veya bir bıçak ile soyun. Arzu ederseniz kabakların dış kısımlarını soymak yerine çatal ile şekil verebilirsiniz. Kabakları arzu ettiğiniz dolma büyüklüğüne göre ikiye veya üçe kesip iç kısımlarını oyacak ile boşaltın. Bu aşamada, evinizde kabak oyacağı bulunmuyorsa tatlı kaşığı ile de içlerini boşaltabilirsiniz.

İç kısımları oyulmuş kabakları yıkayın ve içlerini hazırlanmış olan harç ile yarısına gelecek şekilde doldurun. Üzerine domates dilimleri yerleştirin ve tencerenin içerisine dizin. Bir su bardağı sıcak suyu tencereye ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirin. Orta ateşte kabak dolmalarını pişirin. Yeterince pişmiş olan kıymalı kabak dolmalarını birkaç dakika dinlendirin ve ardından sıcak olarak servis yapın.

Sonuç

Kıymalı kabak dolması, hem lezzetli hem de besleyici bir yemektir. Yapımı nispeten kolay olan bu yemek, her mevsimde sofralarınızı süsleyebilir. Özellikle yoğun iş temposu olan kişiler için pratik ve doyurucu bir seçenek sunar. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kabak Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Lifi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Lifi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yeşil Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kabağın Faydaları ve Kullanımı

Kabağın Faydaları ve Kullanımı

Güncel

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Kabak Kurusu Nasıl Yapılır?

Güncel

Dereotlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sufle Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sufle Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri