Kireçli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Kireçli Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kireçli kabak tatlısı, içi yumuşak, dışı çıtır harika lezzetli bir tatlıdır. Bu tatlının yapımında kullanılan kireç, sönmemiş kireç olmalıdır. Aksi halde tüm emeğiniz boşa gider. Sönmemiş kireç taze suya girdiğinde, patlayabilir. Bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca tatlının şerbetinin bol ve şekerinin fazla olması gerekmektedir.

Kireçli Kabak Tatlısı İçin Malzemeler

  • Kabuklu haliyle 2.5 kilogram bal kabağı

Kireçli Su İçin

  • 300 gram kadar sönmemiş kireç
  • 4 litre su

Şerbeti İçin Malzemeler

  • 7 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 6 su bardağı şeker

Kireçli Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kaba kireci koyun ve 1 gün önceden bekletin. Kabın derin olmasına özellikle dikkat edin, çünkü suyu alırken bulandırmamak gereklidir. 1 günden az bekletenler de var fakat suyun daha duru olması için bir gün bekletilmesi daha uygundur.

Kirece suyu ekleyip karıştırdığınızda kireç hemen çözülür. Bu arada bal kabağını soyup, çekirdeklerini temizleyin ve yıkadıktan sonra kalın kalın dilimleyin. Bir gün sonra kireç suyun dibine çöker ve su durulur. Duru suyu başka bir kaba aktarın, kabı eğmeden yapmanız suyu bulandırmamak için faydalı olacaktır. Dilimlenmiş kabakları suya koyun ve iyice suya girmelerini sağlayın.

Kabakları kireçli suda 18-19 saat bekletin. 18 saat sonra kabakları sudan çıkarın ve 4-5 defa iyice yıkayın. Bir saat de temiz suda bekletin. Sudan çıkardıktan sonra kürdan yardımıyla birkaç yerden delin. Şekerle suyu tencereye koyup 5 dakika kadar kaynatın ve ardından ocağı kapatıp ılımaya bırakın. Şerbetin ılık olması kireçli kabak tatlısının çıtır olmasını sağlar.

Şerbet ılıdıktan sonra kabakları şerbetin içine koyun ve hemen ocağa alın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 2-2.5 saat kadar pişirin. Pişirme süresi dilimlenen kabağın kalınlığına göre değişebilir. Şeffaf bir görünüm oluştuğunda limon tuzu ekleyin ve 5 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın. Kabakları şerbetten çıkarın ve cam bir kaba koyun. Servis yaparken dilimleyin ve üzerini tahin ve bol cevizle süsleyin.

Ekstra Bilgiler

Kireçli kabak tatlısı, Türk mutfağının geleneksel tatlıları arasında yer alır ve özellikle kış aylarında tercih edilir. Tatlının içindeki kireç, kabak dilimlerinin dışının çıtır olmasını sağlarken, içinin yumuşak kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle sönmemiş kireç kullanımı önemlidir. Ayrıca tatlıyı servis ederken üzerine tahin ve ceviz eklemek, lezzetini ve sunumunu zenginleştirir.

Kireçli Kabak Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiğ Kabak Çekirdeği

Çiğ Kabak Çekirdeği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Diyeti Listesi

Kabak Diyeti Listesi

Bebeklere Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kabağı Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Kabağı Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bal Kabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çintmesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çintmesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Musakka Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır mı?

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır mı?