Su Kabağı Su kabağı, kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki olup, yılda bir defa ürün verir. Boğumlu ve uzun saplı çeşitleri vardır. Geçmişte içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığı için su kabağı adını almıştır. Uzun sap kısmı nedeniyle asma kabağı olarak da bilinir. Üretim koşullarına ve bakımına bağlı olarak farklı boyutlarda yetişir. Sap kısmı ince, gövde kısmı ise şişmandır. Değişik renk ve desenlerde olabilir, ancak genellikle yeşil, sarımsı ve turuncu tonlarda olur. Desenleri çoğunlukla kökten uca doğru zincir şerit şeklindedir. Piyasada büyüklüğüne göre işlenmemiş olarak 5 TL ile 20 TL arasında satılmaktadır. Kilogram fiyatı üzerinden de alıcı bulur. Ülkemizin farklı yörelerinde Kernep, Gocer, Keşgül, Ficiko, Testi kabağı, Kantar kabağı gibi isimlerle de bilinir. Eski zamanlarda su kabı, saklama kabı, taşıma kabı olarak kullanılmış, günümüzde ise ağırlıklı olarak süsleme sanatında kullanılmaktadır. Kullanım Alanları
Su Kabağı Nasıl İşlenir? Su kabağını işlemek için öncelikle uygun büyüklükte ve pürüzsüz bir su kabağı seçilir. Bu sebzeyi fazla kullanan insanlar genellikle kabaklarını kendileri yetiştirirler. İlk olarak su kabağı pas ve kirden arındırılır. Yüzeyinde pürüzlü kısımlar varsa, fazla yıpratmadan bulaşık teli ile temizlenir ve kurutulduktan sonra üzerine desen tasarlanır. Genellikle lale, gül, nergis gibi çiçek motifleri çizilir ancak kullanılan mekanın durumuna göre geometrik desenler veya minyatür resimler de çizilebilir. Daha sonra titiz bir çalışma ile çizgilerin üzerinden ince uçlu bir matkapla delikler açılır. Deliklerin fazla olması işlemi yorucu hale getirebilir. Bu aşamadan sonra desenin durumuna göre renk seçeneklerine uygun şeffaf boncuklar deliklere monte edilir ve yapıştırılır. Kabağın içine bir elektrik aksamı oluşturularak ampul yerleştirilir ve yüzeyine kaliteli bir vernik sürülerek işlem tamamlanır. İşçiliğine göre fiyatı değişir. Amerika ve Çin'de "Gourd lamp" ve "Hyoutan lamp" olarak bilinen su kabağı işçiliği geniş kesimlere hitap etmektedir. |