Kıymalı Kabak Graten Kıymalı kabak graten, kabak yemekleri arasında özel bir yere sahip olan ve içeriğinde et ile kaşar peyniri barındıran, farklı lezzetler denemek isteyenlerin mutlaka tatması gereken bir yemektir. Ülkemizde kıyma ile yapılan yemekler genellikle karnıyarık veya imam bayıldı olarak bilinse de, dünya mutfağında kullanılan ve içerisine kaşar peyniri de eklenen bu lezzetli yemek, her ev hanımının yapması ve denemesi gereken bir tariftir. Özellikle sebze olarak pek de sevilmeyen kabak sebzesinin farklı şekillerde yapılan bu değişik yemekleri, Türk mutfağında çok tercih edilmeyen kabağın sevilmesini sağlamak için önemli bir ayrıntı haline gelebilir. Kıymalı Kabak Gratenin Malzemeleri
Kıymalı Kabak Gratenin Sos Malzemeleri
Üzeri İçin Malzemeler
Kıymalı Kabak Graten Nasıl Yapılır? Yıkanan ve temizlenen kabaklar uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Daha sonra önceden kaynatılan su içerisine atılarak haşlanması beklenir. Yarı haşlanan kabaklar bir tepsi içerisine çıkarıldıktan sonra bekletilmeye alınır. Sonrasında iç harcı için gereken kıyma bir tava içerisine eklenerek kendi suyunda kavrulur. İçerisine ince doğranmış biber ve soğan ilave edilerek tekrar kavrulur. Daha sonra domates de doğranarak eklenir. Kıyma karışımı piştikten sonra ocaktan alınır. Sos için gereken malzemeler ise bir tencere içerisine alınır: Önce yağ eklenir, ardından un ilave edilerek rengi değişinceye kadar kavrulur. Rengi değiştiğinde süt eklenir ve kaynayana kadar topaklanmaması için sürekli karıştırılır. Gereken kıvam elde edildiğinde sos da ocaktan alınır. Daha sonra tepside bekletilen kabakların iç kısımlarındaki çekirdek bölümü bir bıçak yardımı ile çıkarıldıktan sonra bir borcam içerisine belirli aralıklarla yerleştirilir. Bu işlem bittikten sonra önce içlerine kıyma harcı yerleştirilir. Sonra hepsine tek tek sos dökülür ve üzerine dilimlenmiş kaşar parçaları yerleştirilir. Tabanına bir yemek kaşığı salça ile su karıştırılarak dökülür ve önceden 180 derecede ısıtılan fırına yerleştirilir. Ortalama on beş dakika kadar kızarması beklendikten sonra fırından çıkarılan kıymalı kabak graten yemeğimiz hazır ve servis edilebilir hale gelir. Afiyet olsun. |
Keyhan
12 Temmuz 2024 CumaBu tarifi denedikten sonra kabak sevmeyen biri bile kabak gratenin tadına bayılır mı acaba? Kıymalı harç ve sosun uyumu nasıl oluyor, kaşar peyniri ile birlikte fırında kızardığında lezzeti artıyor mu?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Keyhan,
Kabak gratenin tadını seveceğini düşünüyorum, özellikle kabak sevmeyen biri bile bu tarifi beğenebilir. Kıymalı harç ve sosun uyumu gerçekten çok iyi oluyor. Kaşar peyniri ile birlikte fırında kızardığında lezzeti daha da artıyor, üstelik çıtır bir üst katman oluşuyor. Denedikten sonra senin de aynı şekilde düşüneceğini tahmin ediyorum. Afiyet olsun!