Kara Kabak Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kara Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze olarak kullanılıyor. Kara kabağın kökü saçak şeklinde oluyor. Meyvesi etli ve suludur. Kabağın içinde çekirdek denilen pek çok tohumu vardır. Kabağın sarı renkte açan çiçekleri olur. Yaprakları büyük olur ve tüylü olur. Türk mutfağında çok sık kullanılıyor. Kabağın çok lezzetli yemekleri oluyor. Kara kabak ülkemizde bol miktarda yetişiyor. Kabağın birçok farklı çeşidi vardır. Kabağın tatlıları yapılır. Kara kabak ana yemek olarak sofralarda yer alıyor ve hekes çok seviyor. Kara kabak çok vitaminli ve mineral kaynağıdır. Özellikle içeriğinde B1 ve C vitamini bulunuyor. Potasyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengindir. Hazmı ve sindirimi kolaydır. Kara kabak özellikle de küçük çocuklara sebze çorbası olarak da yedirebilirsiniz. Peygamber efendimizin de çok sevdiği bir nimettir. Onun için büyük küçük herkesin bu nimetten faydalanması gerekir. Diyet yapanlar için de vazgeçilmez bir besindir. Çok besleyici ve enerji verir. Kara kabak yemeği çok kolay yapılır çok lezzetlidir.
  • Kara kabak meyvesi serin ve nemlidir.
  • Vücuda az bir besin verir ve kilo yapmaz.
  • Mideden aşağıya hızlı kayar.
  • Sindirim öncesi niteliğini kaydetmezse besinlere mideye iyi bir kimüs oluşturur.
Kara kabağın faydaları nelerdir?
  • Kara kabak hardalla birlikte yenirse çok faydalı olur ve yakıcı bir karışım oluşur. Tuzla birlikte yenirse tuzlu bir karışım oluşur. Kabız yapan besinlerle yenirse aynı zamanda kabız yapıyor.
  • Ayva ile pişirilirse vücuda en iyi gelen bir besine dönüşür.
  • Kara kabak sıvıya yakın olarak ince ve naziktir. Nemli ve yapışık bir besin ögesi olur.
  • Kabağın suyu susuzluğa iyi gelir.
  • Kabağın suyu içilirse baş ağrısını alır.
  • İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
  • Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
  • Prostat hastalığından oluşan şikâyetleri gideriyor.
  • Mide ve bağırsaklara yumuşaklık veriyor ve kabızlığı gideriyor.
  • Kara kabak basuru olanlar için çok faydalıdır.
  • Kabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı oluyor.
  • Kabak lapası boğaz ağrılarını gideriyor ve kadınlarda görülen akıntıyı kesiyor.
  • Kara kabak tüketimi kan yapar ve kanı temizler.
  • Kara kabağın çekirdeği yenildiğinde öksürüğü keser.
  • Kabak göğsü yumuşatıyor.
Kara kabağın çekirdekleri sağlık bakımından çok faydalıdır. Kara kabak çekirdekleri bağırsaklardaki tenya denilen şerit şeklinde kurtları düşürüyor. 50-100 gram taze kabak çekirdeğinin kabukları çıkarak havanda dökülüp bal ile karıştırarak yenilirse şeritleri bağırsaklardan kolaylıkla dışarıya atıyor. Yani kabağın çok faydaları vardır. Kabağın yemeği de oluyor.

Kara kabak yemeği malzemeleri
  • 500 gram kara kabak
  • 100 Gram kıyma
  • 3-4 Dal dereotu
  • 2 Çorba kaşığı pirinç
  • 2 Diş sarımsak
  • 1 Çorba kaşığı biber salçası
  • 1 Adet soğan
  • 1 Çay kaşığı kimyon, karabiber
  • 1 Çorba kaşığı tereyağı
  • 2 Su bardağı su
  • Tuz.
Kara kabak yemeği nasıl yapılır?

Öncelikle kara kabağın kabuklarını soyalım. Uzunlamasına ince ince dilimleyin. Üzerine tuz serperek yumuşamasını bekleyelim. Sonra kıymayı bir kabın içerisine koyalım ve içine kıyılmış dereotunu, sarımsağı, pirinci, biber salçasını ve küp-küp doğranmış soğanı da ekleyelim. Daha sonra kimyonu ve karabiberi de ekleyip iyice yoğuralım. Kabak dilimlerinin arasına kıymalı harçtan koyup saralım ve sardığımız içli kabakları ısıya dayanıklı bir cam fırın kabına dizelim. Tereyağından küçük parçalar kopararak sarmaların üzerine serpiştirelim. Suyunu ilave edelim. Fırın kabını folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım.

Not: Kara kabak kabuklu ve uzun biçimli bir yapıya sahiptir. Kara kabağın eti sıkı fakat suludur. Kızartılarak da yenilir. Kabak haşlanarak ya da kendi suyunda pişirilerek de tüketiliyor.

Afiyet olsun.

Kara Kabak Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Kaç Kalori?

Kabak Kaç Kalori?