Kara Kabak Kara kabak, genellikle yemeklerde kullanıldığı için bir sebze olarak bilinir. Ancak aslında bir meyvedir. Kara kabak, sebze olarak kullanılsa da meyvesi etli ve suludur. Kabak bitkisinin kökü saçak şeklindedir ve sarı renkte çiçekler açar. Yaprakları büyük ve tüylüdür. Türk mutfağında sıkça kullanılan kara kabak, lezzetli yemeklerin ana malzemesidir. Ülkemizde bol miktarda yetişir ve birçok çeşidi bulunur. Kara kabak vitamin ve mineral açısından zengindir. Özellikle B1 ve C vitamini, potasyum ve fosfor içerir. Sindirimi kolaydır ve hazmı kolaylaştırır. Küçük çocuklar için sebze çorbası olarak da tüketilebilir. Peygamber Efendimizin de çok sevdiği bir nimettir. Diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir ve besleyici özellikleriyle enerji verir. Kara Kabağın Faydaları Nelerdir? Kara kabağın faydaları aşağıda sıralanmıştır:
Kara Kabak Çekirdekleri Kara kabağın çekirdekleri sağlık açısından çok faydalıdır. Kara kabak çekirdekleri, bağırsaklardaki tenya denilen şerit şeklindeki kurtların düşmesine yardımcı olur. 50-100 gram taze kabak çekirdeği kabukları çıkarılarak havanda dövülüp bal ile karıştırılarak tüketildiğinde şeritleri bağırsaklardan kolayca dışarı atar. Yani kara kabağın birçok faydası vardır ve yemekleri de oldukça lezzetlidir. Kara Kabak Yemeği Malzemeleri
Kara Kabak Yemeği Nasıl Yapılır? Öncelikle kara kabağın kabuklarını soyalım ve uzunlamasına ince ince dilimleyelim. Üzerine tuz serperek yumuşamasını bekleyelim. Sonra kıymayı bir kabın içerisine koyalım ve içine kıyılmış dereotunu, sarımsağı, pirinci, biber salçasını ve küp küp doğranmış soğanı da ekleyelim. Daha sonra kimyonu ve karabiberi de ekleyip iyice yoğuralım. Kabak dilimlerinin arasına kıymalı harçtan koyup saralım ve sardığımız içli kabakları ısıya dayanıklı bir cam fırın kabına dizelim. Tereyağından küçük parçalar kopararak sarmaların üzerine serpiştirelim. Suyunu ilave edelim ve fırın kabını folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. Not: Kara kabak, kabuklu ve uzun biçimli bir yapıya sahiptir. Kara kabağın eti sıkı fakat suludur. Kızartılarak da yenilebilir. Kabak haşlanarak ya da kendi suyunda pişirilerek de tüketilebilir. Afiyet olsun. |
Peygamber
11 Temmuz 2024 PerşembeKara kabak, aslında sebze değil mi? Neden bir meyve olarak kabul ediliyor?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeEvet Peygamber, kara kabak botanik açıdan bir meyve olarak kabul ediliyor. Bunun sebebi, bitki biliminde meyvelerin, çiçeklerin döllenmesi sonucu ortaya çıkan ve tohum içeren yapılar olarak tanımlanmasıdır. Kara kabak da çiçeklerden gelişen ve tohum içeren bir yapıya sahip olduğu için meyve olarak sınıflandırılıyor. Ancak, mutfakta genellikle sebze olarak kullanıldığı için çoğu insan bunu sebze olarak bilir.