Kara Kabak Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Kara Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kara Kabak

Kara kabak, genellikle yemeklerde kullanıldığı için bir sebze olarak bilinir. Ancak aslında bir meyvedir. Kara kabak, sebze olarak kullanılsa da meyvesi etli ve suludur. Kabak bitkisinin kökü saçak şeklindedir ve sarı renkte çiçekler açar. Yaprakları büyük ve tüylüdür. Türk mutfağında sıkça kullanılan kara kabak, lezzetli yemeklerin ana malzemesidir. Ülkemizde bol miktarda yetişir ve birçok çeşidi bulunur.

Kara kabak vitamin ve mineral açısından zengindir. Özellikle B1 ve C vitamini, potasyum ve fosfor içerir. Sindirimi kolaydır ve hazmı kolaylaştırır. Küçük çocuklar için sebze çorbası olarak da tüketilebilir. Peygamber Efendimizin de çok sevdiği bir nimettir. Diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir ve besleyici özellikleriyle enerji verir.

Kara Kabağın Faydaları Nelerdir?

Kara kabağın faydaları aşağıda sıralanmıştır:

  • Kara kabak, hardal ile birlikte yenildiğinde oldukça faydalıdır ve yakıcı bir karışım oluşturur.
  • Tuzla birlikte yenildiğinde tuzlu bir karışım oluşturur.
  • Kabız yapan besinlerle birlikte yenildiğinde kabızlık yapabilir.
  • Ayva ile pişirildiğinde vücuda en iyi gelen besinlerden biri olur.
  • Kara kabak, sıvıya yakın olarak ince ve naziktir. Nemli ve yapışkan bir besin ögesidir.
  • Kabağın suyu susuzluğa iyi gelir.
  • Kabağın suyu içildiğinde baş ağrısını alır.
  • İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
  • Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler.
  • Prostat hastalığından kaynaklanan şikayetleri giderir.
  • Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir ve kabızlığı giderir.
  • Kara kabak, basur olanlar için çok faydalıdır.
  • Kabağın çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur.
  • Kabak lapası boğaz ağrılarına iyi gelir ve kadınlarda görülen akıntıyı keser.
  • Kara kabak tüketimi kan yapar ve kanı temizler.
  • Kara kabağın çekirdeği yenildiğinde öksürüğü keser.
  • Kabak göğsü yumuşatır.

Kara Kabak Çekirdekleri

Kara kabağın çekirdekleri sağlık açısından çok faydalıdır. Kara kabak çekirdekleri, bağırsaklardaki tenya denilen şerit şeklindeki kurtların düşmesine yardımcı olur. 50-100 gram taze kabak çekirdeği kabukları çıkarılarak havanda dövülüp bal ile karıştırılarak tüketildiğinde şeritleri bağırsaklardan kolayca dışarı atar. Yani kara kabağın birçok faydası vardır ve yemekleri de oldukça lezzetlidir.

Kara Kabak Yemeği Malzemeleri

  • 500 gram kara kabak
  • 100 gram kıyma
  • 3-4 dal dereotu
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı kimyon, karabiber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı su
  • Tuz

Kara Kabak Yemeği Nasıl Yapılır?

Öncelikle kara kabağın kabuklarını soyalım ve uzunlamasına ince ince dilimleyelim. Üzerine tuz serperek yumuşamasını bekleyelim. Sonra kıymayı bir kabın içerisine koyalım ve içine kıyılmış dereotunu, sarımsağı, pirinci, biber salçasını ve küp küp doğranmış soğanı da ekleyelim. Daha sonra kimyonu ve karabiberi de ekleyip iyice yoğuralım. Kabak dilimlerinin arasına kıymalı harçtan koyup saralım ve sardığımız içli kabakları ısıya dayanıklı bir cam fırın kabına dizelim. Tereyağından küçük parçalar kopararak sarmaların üzerine serpiştirelim. Suyunu ilave edelim ve fırın kabını folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım.

Not: Kara kabak, kabuklu ve uzun biçimli bir yapıya sahiptir. Kara kabağın eti sıkı fakat suludur. Kızartılarak da yenilebilir. Kabak haşlanarak ya da kendi suyunda pişirilerek de tüketilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Peygamber

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kara kabak, aslında sebze değil mi? Neden bir meyve olarak kabul ediliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet Peygamber, kara kabak botanik açıdan bir meyve olarak kabul ediliyor. Bunun sebebi, bitki biliminde meyvelerin, çiçeklerin döllenmesi sonucu ortaya çıkan ve tohum içeren yapılar olarak tanımlanmasıdır. Kara kabak da çiçeklerden gelişen ve tohum içeren bir yapıya sahip olduğu için meyve olarak sınıflandırılıyor. Ancak, mutfakta genellikle sebze olarak kullanıldığı için çoğu insan bunu sebze olarak bilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Yetiştiriciliği Gübreleme

Kabak Yetiştiriciliği Gübreleme

Kabak Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sote Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?

Kabak Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği Ekimi ve Bakımı

Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği Ekimi ve Bakımı

Kabak Ağacı Faydaları Nelerdir?

Kabak Ağacı Faydaları Nelerdir?

Güncel

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balkabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri