Kabak çekirdeği, ay çekirdeği kadar yaygın olmasa da, besin değeri yüksek olan ve sıklıkla tüketilen kabuklu yemişler arasında ikinci sırada yer alır. Kabak çekirdeği; B ve E vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, mangan, selenyum, demir ve çinko mineralleri bakımından oldukça zengindir. Ancak, yağlı bir yapıya sahip olduğundan kilo kontrolüne dikkat edenler için fazla tüketimi uygun değildir. Günlük olarak 1 avuç (yaklaşık 10 gram) kabak çekirdeği tüketimi yeterli olacaktır. Bu miktarda kabak çekirdeğinde yaklaşık olarak 56 kalori bulunur. Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları Kabak çekirdeği, içerdiği yüksek çinko ve demir oranı sayesinde günlük vücudun çinko ihtiyacının %20'sini karşılar. Bu nedenle cilt sağlığına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, uyku problemlerinin ve yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca, içeriğindeki demir minerali sayesinde saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi problemlerin önlenmesinde etkilidir. Kabak çekirdeğinin içeriğinde bulunan protein ve magnezyum, vücudun protein ihtiyacının %9'unu karşılayarak tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için gerekli minerallerin alınmasını sağlar. Yan Etkiler ve Tüketim Uyarıları Kabak çekirdeği, aşırı tüketilmediği takdirde genellikle zararsızdır. Ancak fazla tüketimi, yüksek yağ içeriğinden dolayı mide ağrısı ve ishal gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi önemlidir. 1 Avuç Kabak Çekirdeği (10 gr) Besin Değerleri
Kabak çekirdeği tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, tuzlu ve kavrulmuş kabak çekirdeklerinin kalori değerlerinin daha yüksek olabileceğidir. Dolayısıyla tüketim oranını sürekli kilo kontrolü yapıyorsanız dikkatli bir şekilde ayarlamanız önemlidir. Aşırı tüketiminin kilo alımına neden olabileceğini unutmamak gerekir. Ekstra Bilgiler Kabak çekirdeği, antioksidan özelliklere sahip olması nedeniyle vücudu serbest radikallerden korur ve kansere karşı koruyucu bir etki gösterir. Ayrıca, içeriğinde bulunan fitosteroller sayesinde kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Kabak çekirdeği, bağırsak sağlığını destekleyen ve sindirimi kolaylaştıran lif içeriği ile de dikkat çeker. |