Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği

Bal Kabağı Yetiştiriciliği; Bitkiler aleminin kapalı tohumlular bölümde sayılan bal kabağı, bol miktarda potasyum, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum içeren lifi bol bir meyvedir. Amerika, Avrupa ülkeleri ve Avustralya'da Cadılar Bayramı sembolü olarak da kabul edilir. Türkiye'de daha çok kabak tatlısı ile bilinmektedir. Yetiştirildiği bölgedeki toprak yapısı çok ağır ve kumlu ise yetiştirilmesi zor olur. Kumlu topraklarda gübrelenmesi şarttır.

Toprak isteği; pH derecesi 6 ila 7 olan, derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yüksek, organik ve mineraller bakımından zengin olan topraklarda iyi mahsul alınır. Bal kabağı bitkisi organik besinlerin yoğun olduğu topraklardan hoşlanır. Dekar başına 3-4 ton çiftlik gübresi ile en iyi kalite bal kabağı üretimi mümkündür.

Bal kabağı çiçekleri; Bal kabağı çiçekleri erkek ve dişi olarak ikiye ayrılır. Döllenme rüzgar, arılar, kelebekler ve tozlaşma ile gerçekleşir. Fakat bal kabağı yetiştiriciliğinde en garanti dölleme yöntemi, suni yollarla yetiştiricilikle uğraşan kişinin çiçekleri kendisinin döllemesidir. Erkek ve dişi çiçekleri ayırmak zor değildir. Bal kabağının erkek çiçekleri sarı renkli düz ve kapalı olurken dişi bal kabağı çiçeği karanfile benzer. Çiçeğin başladığı sap kısmının altında top gibi bir yapı bulunur.

Bal kabağı yetiştiriciliğinin en önemli kısmı
el ile bal kabağı çiçeklerini döllemeyi bilmektir. Suni tozlaşma için sabahın erken saatlerinde, en geç saat 6 ile 7 arasında henüz açmamış olan dişi çiçeklerin üzerine poşet ya da tülbent geçirilir. Çiçek açmış erkek çiçek polenlerine zarar vermeyecek şekilde dalından koparılır. Erkek çiçeğin polenlerini dikkatlice dişi çiçeğe sürterek polenlerin dişi çiçeğe düşmesi sağlanır.

Bal kabağı bitkisinin tohum ekimi iç mekanlarda yapılacaksa Mart- Haziran ayları arasında dış mekanda yapılacaksa Mayıs- Haziran ayları arasında olmalıdır. Tohumlar torf ve perlit karışımı toprağa 7 cm derinliğe ekilmelidir. Çimlenme işleminin ardından şaşırtma yapılarak 12 cm derinliğe alınmalıdır.15 cm boyuta gelen fideler bol su ister. Düzenli aralıklarla sık sık sulanmalıdır. Dış mekandaki ekimler sırasında bal kabağı tohumları arasında 25- 30 cm mesafeler olmalı, her aralığa yaklaşık 3 tohum ekilmelidir. tohumlar 15 cm fideler olmadan önce toprak hafif nemli olmalı çok sulanmamalıdır. yaklaşık 45 günde 15 cmlik fideler olacaklardır. Fide haline gelmemiş yeni filizlenmiş bal kabakları çok sulandığında köklerde çürüme olur, kök gelişimi engellenir ve çiçeklenme süreci gecikir.
Tohum ayırmada ise; çekirdek çıkartma makineleri kullanılarak ya da el ile ayırma yöntemleri uygulanır. Ayrılan çekirdekler Beton kurutma yerlerinde 15 gün bekletilir. Kurutulan çekirdekler çuvallara doldurularak nemsiz, kuru, ambarlarda ekim zamanına kadar bekletilir.

Bitkiler 4 yapraklı döneme girdiklerinde kaymak tabakasını kırma, yabancı otları arındırma amacıyla çapa işlemi uygulanmalıdır. İlk çapadan 3 hafta sonra ikinci çapalama işlemi gerçekleştirilir. Bunların dışında bitki bir daha çapalamaya ihtiyaç duymaz.

Bal kabağı yetiştirilmesi sürecinde diğer önemli konu bal kabağı hastalıklarını yakından biliyor olmaktır. En sık karşılaşılan hastalıkları külleme, mildiyo, kabak mozaik virüsü ve fusarium'dur. Yaprak bitleri de yetiştiricilik sırasındaki önemli sorunlardan biridir. Mücadele yöntemleri hastalık oluşmadan önce önlemeye yönelik olarak düzenli bakım ile sağlanır.
Son Güncelleme : 08.12.2018 23:29:02
Bal Kabağı Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Bal Kabağı Yetiştiriciliği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Bal Kabağı Yetiştiriciliği"
Merhabalar el ile döllenme için en uygun zaman nedir ? Yani çiçeklerin ilk açıldığı gün mü yoksa tam anlamıyla olgunlaştığı gün mü ? Bu konuyu ayrıntılı olarak yazarsanız sevinirim. İyi günler.
Cevat Özer . 23.02.2017
CEVAP YAZ
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği
Patatesli Kabak Yemeği, Sebze yemeği sevenler çok sık tercih ettiği patatesli kabak yemeğinin yapılışı da çok pratiktir. Kalorisinin düşüklüğü ve malzemelerin az olması sebebiyle birçok ev hanımı patatesli kabak yemeğini çok sık yapmaktadır. Patatesl...
Su Kabağı
Su Kabağı
Su kabağı, kabakgiller familyasından olup, yıl için de bir defa kabak verir, boğumlu olanları vardır, eskiden içi boşaltılıp su kabı olarak kullanıldığından su kabağı ismini almıştır, uzun sap kısmı olduğundan asma kabağı olarak da anılır, üretim imk...
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Suyunun Faydaları: Kabak suyu B1 ve C vitaminleri ve protein, fosfor, demir, magnezyum, çinko, nişasta ve potasyum mineralleri bakımında çok zengin bir gıda maddesidir. Oldukça az yağ içerir ve nerede ise bu yağ oranı sıfıra yakın bir koleste...
Kabak Çeşitleri
Kabak Çeşitleri
Kabak çeşitleri, bol lifli bir meyve olan kabak, kabakgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı türleri olan kabak kavun, karpuz, salatalık ve acur ile aynı aileye aittir. Potasyum, fosfor, demir, sodyum, kalsiyum gibi mineraller bakımınd...
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla...
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması
Fırında Kabak Kızartması, Özellikle yaz aylarında tüketilecek hafif ve sağlıklı olan bu tarif, çocuklarımıza sebze yedirme konusunda bizlere kolaylık sağlayacaktır. Tavada kızartma şeklinde yapmak hem zaman, hem sağlık hem de temizlik açısından bize ...
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu Kabak Yemeği
Dereotlu kabak yemeği, sağlıklı yemeklerden bir tanesi olan kabak yemeği, kabak severler için en leziz yemeklerden biridir. İçerisinde bulunan dereotu yemeğe oldukça güzel bir aroma vermiş ve yemeğinin lezzetini artırmıştır. Siz de eviniz de güze...
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti
Kabak Diyeti: Kabak, sonbaharın kraliçesi, hızlı ve kolay bir şekilde kilo vermek isteyenler için iyi bir besindir. Kabak diyeti yaparak 2 haftada 8 kilo verilebilir. Kabak ile yapılacak diyet için sayısız şekilde diyet yemeği hazırlanabilir, 100 ...
Kabak Lifi
Kabak Lifi
Kabak lifi, çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen bir kabak türüdür. Kabukları içersinde etli meyve kısmı bulunur ve burada bir çok meyveyi beslemekte olan sayısız lif barındırır. Bu lifler kabaklar kuruyunca kabukları soyularak elde edilir. Bu li...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı; Sarı çiçekleri ve iri diken tarzı tüylerle kaplı yaprakları olan, ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen dört mevsim üretimi yapılabilen bir sebze çeşididir. Olgunlaşmadan tükettiğimiz sakız kabağının meyveleri bırakılırsa 550-2400 ...
Kabak Sote
Kabak Sote
Kabak Sote; Kabak sote, akşam yemeklerinde sebze tüketmek isteyenler için gayet iyi bir tercihtir. Hafif bir yemektir ve kolayca yapılır. Aynı zamanda kalorisi yüksek olmadığı için diyet menünüze de ekleyebilirsiniz. Sindiriminin kolay olması nedeniy...
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak
Dikenli Kabak; Sülüksü ve dikenli bir yapısı olan ve tropikal bir bitki türüdür. Değişik bir görünüme sahip olan bu sebze üzerinde dikene benzer yapılar bulunması sebebi ile bu adı almıştır. Bu sebze birçok hastalığa faydalı olduğu gibi organik olara...

 

Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği
Fırında Kabak Kızartması
Dereotlu Kabak Yemeği
Kabak Diyeti
Kabak Lifi
Sakız Kabağı
Kabak Sote
Dikenli Kabak
Kara Kabak
Kabak Ezmesi
Patlıcan Kabak Yemeği
Kestane Kabağı
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Kabak Haşlama
Bebekler İçin Kabak Çorbası
Kuru Kabak Yemeği
Kabak Maskesi
Kış Kabağı
Sakız Kabağı Yemekleri
Fırında Kabak Köftesi
Kabak Çintmesi
Kabak Kaç Kalori
Bulgurlu Kabak Yemeği
Kabak Yetiştiriciliği
Yumurtalı Kabak
Popüler İçerik
Kara Kabak
Kara Kabak
Kara kabak, Kara kabağın genellikle yemeği yapıldığı için herkes tarafından bir sebze olarak biliniyor. Aslında bir meyvedir. Kara kabak meyvesi sebze...
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi
Kabak Ezmesi, Kabak ezmesi çok basit bir meze çeşididir. Çok fazla tercih edilen bir meze ya da salata türü değildir. Çok faydalı olan bu ezmeyi pata...
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan Kabak Yemeği
Patlıcan kabak yemeği, özel ve güzel yemeklerimizden biridir. Bu yemekte birbirinden vitaminli ve lezzetli sebzelerin buluşması ile muhteşem bir şölen...
Kestane Kabağı
Kestane Kabağı
Kestane kabağı, ülkemizde de yaygın olarak görülen, ancak ana vatanı Amerika olan bir bal kabağı türüdür: Kestane kabağı adını, sert kabuk yapısı ve d...
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte Kabak Çekirdeği
Hamilelikte kabak çekirdeği, kabak çekirdeğinin hamilelik çağında benzersiz faydalarını biliyor musunuz ? Esasen uzmanların hem fikir olduğu tek onu k...
Kabak Haşlama
Kabak Haşlama
Kabak haşlama, kabakgiller familyasına ait olan bitkinin meyvesi sebze olarak tüketilir. Kök kısmı saçaklı, sürüngen, ince ve uzun yapıdadır. Üst kısm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Bal Kabağı Yetiştiriciliği
Patatesli Kabak Yemeği
Su Kabağı
Kabak Suyunun Faydaları
Kabak Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019