Kabak Tohumu Ekimi ve Bakımı
06 Temmuz 2024

Kabak Tohumu Ekimi ve Bakımı

Kabak Tohumu

Kabak, tek yıllık bir bitkidir. Bitkide hem erkek hem de dişi çiçekler bulunmaktadır. Kabak çiçekleri genellikle arılar tarafından çapraz döllenir. Çapraz döllenmeyi engellemek için her türden en fazla bir çeşit dikmek gerekmektedir. Eğer bir türün birkaç çeşidi dikilecekse veya yakında bulunan bahçelerde farklı çeşitler ekilmişse, saflığı korumanın yöntemi elle dölleme yapmaktır. Bu yöntemin aslı, dişi çiçekleri döllenmeden önce ve sonra, erkek çiçekleri ise döllenmeye hazır oluncaya kadar korumaktır. Bunun için aynı bitki üzerindeki erkek ve dişi çiçekler kullanılabilir.

Elle Dölleme Yöntemi

Bu işleme başlamadan önce aşağıda belirtilen iki noktayı bilmek gerekir:
  • Erkek ve dişi çiçeklerin hangi yöntemlerle ayırt edileceği
  • Ertesi gün açacak olan çiçek tomurcuklarının nasıl belirleneceği
Erkek ve dişi çiçeklerin ayırt edilmesi oldukça kolaydır. Dişi çiçekler, gövdeden uzanan dala çok yakın olur ve yumurtalık denilen küçük bir kürenin üzerinde açarlar. Erkek çiçekler ise gövdeden uzanan dallara 5-6 cm uzunluğunda bir sap ile bağlıdır. Bir sonraki gün açacak olan çiçek tomurcuklarının rengi yeşilden sarıya dönenlerdir; sarı rengi alan tomurcukların 24 saat içinde açacağını anlayabiliriz. Öncelikle güneşli bir öğleden sonra 5-6 dişi çiçek belirlemek gerekir. Her birine, üzerinde dişi çiçek olduğunu işaret edecek yazılmış kâğıt torba geçirmek gereklidir. Fazla sıkı olmamak şartıyla kâğıt torbanın ağzını büzecek şekilde bağlanır. Böylelikle arıların içeri girmesi önlenmiş olur.

Aynı yöntemle erkek çiçekleri de koruma altına almak gerekir. Erkek çiçeklere de aynı şekilde kâğıt torba geçirilebilir veya çiçeklerin açmaması için üst tarafı lastik bantla birleştirilebilir. Ertesi sabah bantla kapatılan erkek çiçek alınır ve dişi çiçeğin yanına götürülür. Dişi çiçeği örten kâğıt torba çıkarıldıktan sonra taç yaprakları koparılır. Erkek çiçeği saran bant çıkarıldıktan sonra taç yapraklar yolunur. Erkek çiçeğin üzerindeki polenlerin dişi çiçeğin üzerindeki yumurtalığa yapışması sağlanır. Bunun için erkek çiçeğin üzerindeki polen, dişi çiçeğin üzerindeki yumurtalığa sürtülmesi gerekir. Daha sonra erkek çiçeğin işi bittiği için atılabilir. Dişi çiçeğe ise kâğıt torbayı geçirerek diğer arıların döllenmesine engel olunur. Dört gün kadar bu şekilde korunduktan sonra kâğıt torbayı çıkararak dişi çiçeği herhangi bir şekilde işaretlemek gerekir. Belirlemek için renkli bir ipi gevşekçe bağlamak bu işi görebilir. Yapılan bu işlem, diğer dişi çiçekler için de aynı şekilde uygulanabilir. Uygulamak, kesinlikle burada anlatıldığından daha kolay ve çabuk olacaktır.

Tohumluk Kabakların Hasadı

Tohumluk kabaklar Eylül ayında hasat edilir. Eğer farklı türden kabak yetiştiriliyorsa, tohumlukları karıştırmamak için sertleşen kabukların üzeri kazınarak türleri işaretlenebilir. Kabak uzun süre muhafaza edilebildiği için, tohumlarının olgunlaşması için mümkün olduğu kadar beklenmelidir. Tohumların olgunlaştığı kabak, sarı renge dönüşmesi ve kabuğunun sertleşmesinden anlaşılabilir. Tohumu alınacak olan kabak yıkanıp temizlenir. Baş ve sap kısmının bir bölümü çıkarılarak asıl tohumluk kısım bırakılır. Kabak çekirdekleri bir kaşık yardımıyla çıkarılır. Cam bir kavanoz yarıya kadar su ile doldurulur ve çekirdekler kavanozun içine atılır. Birkaç gün boyunca normal bir oda sıcaklığında bekletilir. Daha sonra tel süzgeç içerisine alınır ve yıkanır; böylelikle çekirdeklerin üzerindeki sümüksü zarın tohumdan ayrılması sağlanır. Bu şekilde tohumların çimlenmesi kolaylaşmış olur. Daha sonra tohumlar porselen bir tabağa alınır ve tabağa yayarak gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Kuruduktan sonra tohumlar etiketlenerek muhafaza edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdüssamed

01 Mayıs 2024 Çarşamba

Kabak yetiştirmek istiyorum. Kabak ekimi için en uygun mevsim hangisidir? Kabak tohumunu bulmak için nerelere gitmem gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Abdüssamed,

Kabak ekimi için en uygun mevsim ilkbahar ve yaz başıdır. Toprak sıcaklığının 15-25°C arasında olması kabak tohumlarının çimlenmesi için idealdir. Kabak tohumlarını bahçe malzemeleri satan dükkanlarda, tohum satışı yapan internet sitelerinde veya tarım kooperatiflerinde bulabilirsiniz.

Bol şans!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etsiz Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Bayıldı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Bayıldı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır mı?

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır mı?