Kıymalı kabak yemeği, özellikle yoğurtla tüketildiğinde harika bir lezzet sunar. Bazı insanlar yemeklerde kıymayı pek tercih etmezler; fakat kıyma, sebzelerle, özellikle patates ve kabak ile yapıldığında birçok yemeğe çok yakışmaktadır. Kabak, diğer sebzelerden biraz farklıdır. Çeşitli kabak türleri bulunur ve adları aynı olmasına rağmen tatları ve görünümleri farklıdır. Her iki kabak çeşidi de bol miktarda posa içerdiğinden insan vücudu için çok faydalı bir besin maddesidir. Günümüzde kabak denilince akla, kabakla yapılan salatalar, pastalar ve fırın yemekleri gelmektedir. Kabak ile yapılabilecek en kolay ve klasik yemek ise çeşitli versiyonları bulunan kabak yemeğidir. Kabak yemeğini güveç gibi bol domatesli ve pirinçsiz yapabileceğiniz gibi, kıyma kullanarak da pişirebilirsiniz. Eğer çocuklarınız da seviyorsa mutlaka kıymalı pişirmeye özen gösterin. Ben sizlerle bir anne klasiği olan kıymalı kabak yemeğinin tarifini paylaşmak istiyorum. Kıymalı Kabak Yemeğinin Malzemeleri
Üzeri İçin
Kıymalı Kabak Yemeği Nasıl Yapılır? Kıymalı kabak yemeğinin yapımına başlamadan önce kabakların kazınarak soyulması gerekmektedir. Kabak, elleri biraz tahriş edebilir; bu nedenle eldiven kullanabilirsiniz. Soyulan kabakların ortasında yer alan ve çapak adı verilen kısımları keserek atın. Kalan kabakları ise yemeklik olacak şekilde doğrayın ve yıkayarak suyunu süzün. Kuru soğanları ve kırmızıbiberi yemeklik şekilde doğrayın ve sıvı yağın içerisinde kıyma ile kısık ateşte kavurun. Biraz tuz ekleyerek soğanların daha hızlı kavrulmasını sağlayabilirsiniz. Kavrulan malzemenin üzerine salça ve kabakları da ekleyerek yaklaşık 5 dakika daha bu işleme devam edin. Daha sonra tencerenin içerisine kaynar suyu ilave edin. Kabak yemeği pişerken çok su çekmez. Kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz; fakat pirinç atacağımız için suyun esasen o zaman kontrol edilmesi gerekmektedir. Suyu ekledikten sonra yemeğin tuz ve baharatlarını da ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Ocağın kısık ateşte olması, yemeğin taşarak ocağı kirletmesini engellemek ve yemeğin daha lezzetli olmasını sağlamak için gereklidir. Yemek pişme derecesine yaklaştığında ise yemeğin içerisine pirinçleri ve dereotunu ilave edin. Pirinçler pişene kadar ocaktan indirmeyin. Eğer dereotunun yeşil ve kokulu kalmasını isterseniz piştikten sonra da ekleyebilirsiniz. Kıymalı kabak yemeğiniz hazırdır. Üzeri için yoğurt ve diğer malzemeleri su kullanmadan tel çırpıcı ile karıştırın. Yemeğin üzerine döküleceğinden yemeğin sıcak olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde yoğurt kötü bir görüntü ve doku alabilir. |
Nefi
12 Temmuz 2024 CumaKabakları soyarken ellerim tahriş oluyor, bunun için eldiven kullanmak gerçekten işe yarar mı? Bir de kıymalı kabak yemeği yaparken su miktarını nasıl ayarlamalıyım ki pirinçler tam pişsin?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Nefi,
Evet, kabak soyarken eldiven kullanmak ellerinizin tahriş olmasını önleyebilir. Eldivenler, sebzelerin sert kabuklarının ellerinize zarar vermesini engeller ve tahrişi azaltır. Bu nedenle eldiven kullanmanızı tavsiye ederim.
Kıymalı kabak yemeğine gelecek olursak, su miktarını ayarlarken genellikle pirinçlerin üzerini hafifçe örtecek kadar su eklemek yeterli olur. Ancak pirinçlerin tam pişmesi için su miktarını yemeğin pişme sürecinde kontrol etmeniz ve gerekirse azar azar su eklemeniz iyi olur. Ayrıca, kısık ateşte pişirmek pirinçlerin daha iyi pişmesini sağlar. Afiyet olsun!