Dolmalık Kabak Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Dolmalık Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Dolmalık Kabak

Dolmalık kabak, sağlık açısından oldukça faydalı ve mutfaklarda sıkça kullanılan bir sebzedir. Her mevsim bulunabilmesi nedeniyle yemeklerde ve dolmalarda tercih edilir. Kabakgiller familyasından gelen dolmalık kabak, kökü saçaklı, yaprakları büyük ve kaba tüylü bir bitkidir. Meyvesi etli ve sulu olup, sarı renkte çiçek açar. Özellikle mide ve bağırsak sağlığını desteklerken, idrar söktürücü ve kabızlığı giderici özelliklere sahiptir. Kabak, B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri bakımından zengindir. Dolayısıyla, sağlıklı ve besleyici bir gıda olarak öne çıkar.

Kabak dolması, kabak içerisindeki pirinç veya bulgurla birleştiğinde lezzeti artar ve protein kaynağı haline gelir. Kabak aynı zamanda bitkisel protein, nişasta ve çinko içermektedir. Türk mutfağında sıkça kullanılan bu sebzenin birçok çeşidi bulunur ve ana yemek olarak sofralarda yer alır. Kabakla lezzetli yemekler ve enfes tatlılar yapılabilir. Misafirlerin ve çocukların da sevdiği bir yemektir. Küçük çocuklarınıza sebze çorbası olarak vermeniz oldukça faydalıdır.

Dolmalık Kabak Yemeğinin Malzemeleri

  • 10 adet dolmalık kabak
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 tane iri kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (Biber salçası da olabilir.)
  • 150-200 gram kıyma

Dolmalık Kabak Yemeği Nasıl Yapılır?

Öncelikle pirinçleri iyice yıkayalım. Ardından kuru soğanları küp şeklinde yemeklik olarak doğrayalım. Maydanozları da ince ince doğrayalım. Daha sonra pirinci, soğanı, maydanozu, naneyi, karabiberi, tuzu, zeytinyağını, salçayı ve kıymayı bir kaba alarak iyice karıştıralım. Tüm malzemelerin birbiriyle iyice harmanlanmasını sağlayalım. İç malzemeleri bir kenarda bekletelim.

İç malzemeler kenarda beklerken dolmalık kabakları iyice yıkayalım ve üzerlerini çizelim. Kabakları çizmek için limon soyma aletini kullanabilirsiniz. Eğer limon soyma aletiniz yoksa bu işlemi çatalla da yapabilirsiniz. Kabakların tepelerini şapka şeklinde kesip kenara alalım. Daha sonra bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içini oyalım. Oyduğumuz kabakların içine tuz serpelim. Hazırladığımız içi, kabakların üzerinde yarım santimetre boşluk kalacak şekilde dolduralım. Üzerlerine birer dilim domates koyup, ayırdığımız kabak tepelerini kapatalım. Kabakları tencereye sıkıca dizelim.

Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyelim. Tencerenin tabanından iki parmak yüksekliğe çıkacak kadar kaynamış su ilave edelim. Ardından kısık ateşte yarım saat pişirelim.

Ekstra Bilgiler

Kabak, çeşitli yemeklerde kullanılabilir ve sağlıklı beslenme için ideal bir seçenektir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içerir. Kabak çiçeği dolması da Türk mutfağında özel bir yere sahiptir ve farklı bir lezzet sunar. Kabakla yapılan tatlılar ise sofraların tatlı ihtiyacını karşılar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Havuçlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Kabak Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kireçte Kabak Tatlısı Belirtileri ve Tedavisi

Kireçte Kabak Tatlısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Kabak Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurtlu Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kabak Tarifi ve Malzemeleri