Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli

Kabak reçeli, ülkemizde birçok bölgede yapılan bir reçel türüdür. Günümüzde bazı insanlar doğrudan kabak yemeyi tercih etmeyebilirler; bu nedenle kabak reçelini sevmeyebilirler. Ancak kabak seven insanlar için hem lezzeti hem de görüntüsü ile mükemmel bir yiyecektir. Üstelik insanlara sağladığı birçok fayda ile oldukça etkilidir. Kabak reçelinin yapılışı, diğer bitkilerden yapılan reçellerle hemen hemen aynıdır, bu nedenle bu reçel türü son derece kolay bir şekilde yapılabilir. Ancak kabak reçeli yapımında önemli olan, kabak reçelinin nasıl yapıldığı kadar, kullanılan malzeme miktarının da büyük önem taşımasıdır. Bu nedenle kabak reçeli yaparken malzemelerin seçim ve miktarına dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde reçelin kıvamı ve lezzeti üzerinde büyük farklılıklar olacaktır. Bu durumda dikkatli olmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Kabak reçeli, insanlarda muhteşem bir enerji etkisi gösterir. Bu nedenle özellikle sabahları en az iki tatlı kaşığı kabak reçeli tüketerek gün boyu yoğun işleriniz için daha enerjik olabilirsiniz. Bu etkisi nedeniyle çocuklarınıza da sabahları en az bir tatlı kaşığı kabak reçeli yedirebilirsiniz. Aslında kabak reçeli, kabak tatlısına oldukça benzemektedir ve görünüşü de kabak tatlısı ile aynıdır. Kabak reçeli yaparken birçok kişi kireç kaymağı kullanır. Biz de tarifimizde bu yöntemi uygulayacağız. Şimdi kabak reçeli için malzemelerden bahsedelim.

Kabak Reçeli Malzemeleri

  • Yarım kilo bal kabağı
  • Üç su bardağı toz şeker
  • Bir litre saf su
  • Yarım limon suyu
  • Kireç kaynağı için iki buçuk litre su
  • 150 gram sönmemiş kireç
Bu malzemeler hazırlandıktan sonra mükemmel lezzeti olan kabak reçeli yapılışına geçebilirsiniz. Bu malzemelerin yanı sıra eğer isterseniz kabak reçeli içerisine bir miktar çubuk tarçın ekleyerek çok daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Bu tamamen size kalmıştır.

Kabak Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle kireç kaymağını hazırlamamız gerekecektir. Şimdi soğuk su ile kireci dikkatli bir şekilde karıştırın. Bunun için bir tencere kullanabilirsiniz. İyice karıştırarak erittiğiniz kireci yaklaşık olarak 3 saat boyunca dinlendirin ve daha sonra kireçli su üzerinde oluşmuş olan kısmı ayırın. Suyu hiç bulandırmadan son olarak kirecin suyunu ayrı bir yere süzün. Bu işlemi yaptıktan sonra artık ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

İkinci aşamada ise malzemelerde bahsettiğimiz kadar kabağın çekirdeklerini iyice ayıklayın. Daha sonra kabağın kabuklarını temiz bir şekilde soyun ve kabağın tümünü durulayın. Soyma işleminde kabak üzerinde herhangi bir yeşilin kalmamasına özen gösterin. Tam olarak soyduktan sonra kireçli suda bekletmek için kabakları suya ekleyin. Kabakları çıkardıktan sonra bol su ile durulamanız gerekecektir.

Bu aşamada ise bol su ile duruladığınız kabağın hem şekilli olsun diye hem de kolay soyulması için bir tırtıklı bıçak kullanabilirsiniz. Tırtıklı bıçak ile soyduğunuz kabakları küçük küpler şeklinde kesin. Şimdi küçük küpler şeklinde kestiğiniz kabakları temiz bir su içerisinde yaklaşık 4-5 saat kadar bekletin. Bu süre boyunca su içerisinde beklettiğiniz kabakları tekrar bol su ile yıkayarak bir süzgeç yardımı ile iyice süzün. Bu şekilde bir süre muhafaza edebilirsiniz.

Malzemelerde bahsettiğimiz suyu, temiz bir tencere içerisine şekerle birlikte koyarak ocağı açın ve bol bol karıştırın. Bu işlemde ocağın altını orta ateşte açmanız yeterli olacaktır. Yaklaşık olarak 6-7 dakika boyunca kaynattığınız bu şekerli suyun içerisine temiz bir şekilde yıkanarak durulanmış olan kabakları ekleyin ve bu karışımı iyice reçel kıvamı alana kadar kaynatın. Bu reçeli ocaktan almaya yakın içerisine limonun yarısını tamamen sıkın. Limonu sıktıktan sonra yaklaşık olarak 3 dakika boyunca daha kaynatın ve ocaktan alın.

Bir süre boyunca oda sıcaklığında ılınması için bırakın. Bu sırada kesinlikle karıştırmayın. Biraz soğumuş olan reçelleri cam kavanozlarda muhafaza etmek için ayırın ve sürekli olarak serin ortamlarda saklayın. İşte kabak reçeli hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Kaç Kalori?

Kabak Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Borani Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Borani Tarifi ve Malzemeleri