Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan börek ve börek çeşitleri, her yaş grubundan insanlar tarafından büyük bir beğeni ile tüketilmektedir. Kolay yapılışı ve lezzeti ile ev hanımları, her öğün ve özellikle beş çayında börek çeşitlerini tercih etmektedir. Böreklerin yapımı oldukça pratiktir ve fazla malzeme gerektirmez. Özellikle Trakya bölgesinde sıkça yapılan bal kabağı böreğinin tarifi aşağıdaki gibidir: Bal Kabağı Böreği Malzemeleri
Bal Kabağı Böreği Nasıl Yapılır?Öncelikle bal kabaklarını temizleyin ve rendeleyin. Rendelediğiniz bal kabaklarını bir tencereye koyun ve üzerine toz şeker ekleyin. Kısık ateşte yaklaşık on dakika boyunca kavurun. Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra tencerenin altını kapatın. Bir adet yufkayı yağlanmış fırın tepsisine serin. Yufkanın kenarları tepsinin dışına sarkabilir. Ayrı bir kapta süt ve sıvı yağı karıştırın. Hazırladığınız süt-yağ karışımını yufkanın her yerine eşit şekilde sürün. İkinci yufkayı büzerek tepsinin içine yerleştirin ve yine süt-yağ karışımı ile ıslatın. Üçüncü yufkayı da aynı şekilde büzerek yerleştirin ve ıslatın. Üçüncü yufkayı ıslattıktan sonra hazırladığınız bal kabağı harcını yufkanın üzerine eşit şekilde yayın. Kalan yufkaları da aynı şekilde büzerek tepsiye yerleştirin ve aralarına süt-yağ karışımı sürmeyi unutmayın. Son yufkayı yerleştirip kenarları içe doğru kapatın. Kalan süt-yağ karışımını böreğin üzerine dökün ve yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, böreğin üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra böreği fırından çıkarın ve üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun. |
Bal kabağı böreğini yaparken bal kabaklarını şekerle kavurduktan sonra soğutmak gerekiyor mu?
Cevap yazMerhaba Katade,
Bal kabağı böreğini yaparken bal kabaklarını şekerle kavurduktan sonra soğutmak gerekmiyor. Ancak, kabakların fazla sıcak olmaması, hamurun yapısını bozmaması için biraz ılımasını bekleyebilirsiniz. Bu şekilde böreğinizin dokusu daha iyi olur. Kolay gelsin!