Kabak çekirdeği, balkabağının içerisinden çıkarılıp kurutulması ile elde edilen bir çerez çeşididir. Kabak çekirdeği, bakır, magnezyum ve çinko bakımından oldukça zengin bir çekirdek türüdür. İnsan vücudunda bulunan serbest radikallerle ve mikroplarla savaşarak antioksidan özellik gösterir. Günlük olarak bir avuç tüketilmesi sağlık açısından faydalıdır. Ancak miktarına dikkat edilmediği takdirde kilo artışına ve ishale sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeği maddi olarak da her bütçeye uygun olup, hemen hemen her yerde bulunabilir. Saklama koşullarına uygun olması açısından kavrularak satılan kabak çekirdeğini çiğ olarak bulup tüketmek sağlık açısından daha faydalıdır. Kabak Çekirdeği Faydaları Kabak çekirdeği, çinko bakımından oldukça faydalı olup, günlük bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacının %20'sini karşılayacak değerdedir. Kabak çekirdeğindeki çinko sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir, uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olur, hafızanın güçlenmesine ve gelişmesine katkıda bulunur, göz ve cilt sağlığına destek olur. Halsizlik, soğuk algınlığı, depresyon ve öğrenme bozukluklarına iyi gelir. Yenilen miktar iyi ayarlandıktan sonra, yani aşırıya kaçılmadığı takdirde, zayıflamaya yardımcı olabilir, çünkü tokluk hissi verir. Kabak çekirdeğinin içerisinde bol miktarda protein bulunur. İçerisindeki magnezyum minerali sayesinde kemik sağlığı, kalp ritminin korunması ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kabak çekirdeğinde omega-3 yağ asitleri de bol miktarda bulunur. Bu sebeple eklem kireçlenmesine, depresyona, dikkat eksikliğine ve bebek gelişimine olumlu etki yapar. Kabak çekirdeğinde bol miktarda demir minerali bulunur. Demir minerali sayesinde saç, tırnak ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kabak çekirdeği, uyku düzenine yardımcı, menopoz belirtilerinin azalmasına ve prostat büyümesinin yavaşlamasına önemli bir katkı sağlar. Kabak Çekirdeği Protein Değerleri Bir avuç kabak çekirdeğinde:
Kabak çekirdeği, sağlığa olan faydaları ve besin değerleri ile dikkat çeken bir çerezdir. Ancak tüketim miktarına dikkat edilerek, dengeli bir şekilde tüketilmesi önemlidir. Özellikle çiğ olarak tüketilmesi, sağlık açısından daha fazla fayda sağlar. |