Bal Kabağı Bal kabağı, birçoğumuzun sebze olarak bildiği bir bitki olmasına karşın aslında meyve ailesindendir. Bal kabağı, ABD, İngiltere, Kanada ve Avusturya gibi ülkelerde kutlanan Cadılar Bayramı'nın vazgeçilmez sembolüdür. Bu meyve, A vitamini yönünden zengin olup, içerisinde demir, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum barındırır. Göz ve beyin sağlığı için doğal bir besin kaynağıdır. Şeker oranı düşük olsa da kalori bakımından oldukça düşük ve bol lifli bir besindir. Bal kabağını manav veya pazardan alırken soyulmamış ve doğranmamış olmasına özen gösterelim. Evde tüketirken doğrayıp soyduğunuz zaman vitamin değerini de kaybetmemiş olur. Bal kabağı, birçok hastalıktan koruyucu özelliklere sahiptir. Farklı alternatiflerle de kullanılabilir. Örneğin:
Lifli yapısından dolayı hazımsızlığa, yani kabızlığa da iyi gelir. 45 yaş üstü erkeklerde prostat rahatsızlığının ilerlemesini önler. Çocuklarda Bal Kabağı Tüketimi Bal kabağını 6 aydan büyük çocuklara da yedirebiliriz. Örneğin, çorbasını veya püresini yaparak kabakları buharda pişirip püre haline getirip içine az miktarda yoğurt eklediğimizde bebekler için mükemmel bir besin olur. Yine buharda pişirdiğimiz bal kabağına az miktarda tarçın ve yulaf eklersek bebekleri baharatlarla da tanıştırmış oluruz. Bal kabağı, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir ve bebeğin kemik gelişimi için oldukça faydalıdır. Demir içermesi nedeniyle kansızlığı da önler. Eğer bebeğinizin kabızlık sorunu varsa bal kabağı birebir faydalıdır ve alışveriş listemizde mutlaka bulunması gereken bir besindir. Bal Kabağı Tatlısı
Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır? Çok lezzetli ama bir o kadar da kolay bir tatlıdır. Bal kabağımızı dikkatle soyuyoruz ve istediğimiz büyüklükte dilimliyoruz. Yıkadığımız kabakları derin bir tencereye koyup üzerine şekerimizi gezdiriyoruz. Şekerin sulanması için 2 veya 3 saat bekletiyoruz. Şeker eridiğinde ocağa alıp kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan kabakların üzerine vanilyayı da ekleyip istediğimiz kıvama gelinceye kadar pişiriyoruz. İster soğuk ister sıcak servis edebiliriz. Servis etmeden önce isteğe göre ceviz veya fındık ile süsleyebiliriz. Bal Kabağı Reçeli
Bal Kabağı Reçeli Nasıl Yapılır? Kabakları çekirdeklerinden ve kabuğundan ayırıp minik küpler veya elma dilimleri şeklinde doğruyoruz. Önceden ıslattığımız ve kirli suyunu döküp temizlediğimiz kireç suyuna kabakları ekliyoruz. Ara ara karıştırarak bu şekilde bir gün bekletiyoruz. Beklettiğimiz kabakların kireçli suyunu süzüp birkaç defa yıkadıktan sonra şekeri ilave edip kısık ateşte uzun süre kaynatıyoruz. Kabakların kekremsi tadı gittiğinde ve dışı kıtır kıtır, içerisi bal gibi bir görünüm aldığında pişirme işlemi tamamlanmış demektir. Not: Kabakları kireç suyunda bekletme nedenimiz kıtır kıtır bir reçel elde etmek ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktır. |